En anledning till att befolkningen ökar är att man som kvinna i Sverige både kan jobba och ha barn.

Sverige har passerat niomiljonersstrecket

Sveriges befolkningsmängd passerade klockan 14.58 niomiljonersgränsen, enligt Statistiska centralbyråns beräkningar.

På torsdagseftermiddagen tog vi klivet över den historiska gränsen, och nu är vi alltså nio miljoner invånare i Sverige.

Sverige har haft folkbokföringsregister i sedan 1749. Då för 255 år sedan fann det bara 1,7 miljoner svenskar.

Mycket har hänt sedan dess, berättar Helén Marklund, befolkningsstatistiker på SCB.

– De största förändringarna är att dödligheten har minskat i alla åldrar. Fruktsamheten har också sjunkit under den här perioden. Vi har väldigt få unga idag och väldigt många gamla.

Ökning beror på invandring
Idag ökar Sveriges befolkning framförallt för att vi har en stor invandring.

– På 1700-talet hade vi i stort sett varken någon in- eller utvandring. På 1800-talet kom det igång en väldigt stor utvandring till Amerika. Sedan 1930 har vi förändrats från ett utvandringsland till ett invandringsland.

Sverige går om flera länder
Befolkningsmässigt ligger Sverige i dag på 84 plats av världens länder. På SCB räknar man med att Sveriges befolkning kommer att fortsätta att öka på grund av fortsatt stor invandring och minskad dödlighet.

Helén Marklund tror att vi kommer att gå om ett antal länder.

– Jag tror att vi kan gå om ett par europeiska länder som ligger på 9-10 miljoner. Det beror på att vi har en relativt stor fruktsamhet. Det beror på att vi har så god familjepolitik. I Sverige kan en kvinna både arbeta och ha barn.

Nu gäller det att människor fortsätter att flytta till Sverige och föda barn. Annars kan vi bli färre än nio miljoner igen.  Risken för det är liten, enligt Helén Marklund.

– Det kan ju alltid hända katastrofer. Om det inte händer något väldigt stort så tror jag inte att vi blir färre än nio miljoner.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindhahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".