Narkotikasatsning ger resultat på anstalterna

Uppdaterad 12:45
Det har beslagtagits mycket knark på fängelse och häkten i år, Ekot berättade i morse att antalet beslag hittills i år nästan är 40 procent större än för tre år sedan. Justitieminister Thomas Bodström menar att man gör mer beslag efter regeringens stora narkotikasatsning.

– Det beror ju främst på att vi gjorde en stor narkotikasatsning för tre år sedan, så det är inte förvånande att beslagen har ökat. Men jag vill också betona att man också sett till att man får en bättre behandling och att det numera finns särskilda anstalter för de som är motiverade, säger han.

Kriminalvårdsstyrelsen har under åren 2002 till 2004 i uppdrag att genomföra en särskild narkotikasatsning. Till sitt förfogande har de fått 100 miljoner från regeringen.

Vårdplatser räcker inte
Satsningen utreds nu av Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Förra årets delrapport visar att de 1 300 platser som kriminalvården inrättat till narkotikamissbrukare inte räcker till.

– Alla missbrukare kan inte få komma till en sådan här narkotikaavdelning, alla kan inte heller få komma på den typ av avdelning som passar dem bäst, säger BRÅ:s enhetschef Stina Holmberg.

Smugglas in efter permission
På tre år har det skett en 36-procentig ökning av antalet narkotikabeslag inom kriminalvården, visar preliminära uppgifter från Kriminalvårdsverket. Under första kvartalet i år gjorde man 1 320 beslag jämfört med 969 beslag under samma period 2001. Att det förekommer så mycket narkotika på anstalterna leder till att kontrollerna blir hårdare.

– Det ska ju naturligtvis inte få förekomma, men samtidigt är det ju så att när man tillåter permissioner och besök förekommer det att personer tar in narkotika på anstalterna. Självklart ska det inte accepteras och det är därför en del av den här satsningen har lett till ökad kontroll, vilket uppenbarligen givit resultat, säger Bodström.

För höga mål
Enligt BRÅ siktar regeringen alltför högt när det gäller kriminalvårdens narkotikasatsning.

– Det är ju väldigt högt ställda mål. För att kunna arbeta riktigt meningsfullt tror jag att man skulle sätta upp delmål på vägen som är mer realistiska, säger Stina Holmberg.

Uppdraget ska redovisas i sin helhet i februari 2005.

Sanna Wiberg
sanna.wiberg@sr.se
Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista