Turkiet delar ut mat inne i Syrien

Turkiet har börjat dela ut förnödenheter inne i Syrien, meddelade den turkiska statens krishanteringsmyndighet på söndagen.

Turkiet har börjat dela ut nödhjälp inne i Syrien till tusentals människor som samlats där.

På den turkiska sidan berättar flyktingar från byn Bdama om hur syriska soldater brutalt skurit av tillgången till mat.

Det lilla samhället Bdama, som ligger ett par kilometer från gränsen mellan Syrien och Turkiet, intogs av den syriska armén i lördags.

26-årige Hamid flydde med sin familj när säkerhetsstyrkorna sköt okontrollerat mot byn.

– I går morse (lördag) hällde de ut bensin och tände eld på bergen för att hindra folk att fly, berättar han.

Raka al-Abdu, en 23-årig syrier, berättar för AFP att han smög tillbaka till Bdama på söndagsmorgonen "på bergsstigar som bara byborna känner till" för att skaffa bröd, men fann en övergiven spökstad.

– De (soldaterna) hade stängt det enda bageriet. Vi kan inte få tag på bröd längre. Jag såg soldater skjuta ägaren till bageriet, kulorna träffade i bröstet och benet, säger al-Abdu.

Hittills har Turkiet tagit hand om de över 10 000 syriska flyktingar som tagit sig över gränsen, men nu utvidgas verksamheten med matutdelning även inne i Syrien.

Internationella Röda korsets ordförande Jakob Kellenberger reste till Syriens huvudstad Damaskus på söndagen för att diskutera läget med syriska myndigheter.

TT

Syrien

Syrien har 22,5 miljoner invånare.Ytan är 185 180 kvadratkilometer. I norr gränsar landet till Turkiet. Landet blev självständigt från Frankrike 1946. Syrien styrs sedan 2000 av president Bashar al-Assad. Han efterträdde fadern Hafez, som tog makten i en oblodig kupp 1970. Demonstrationer mot regimen har pågått sedan mitten av mars. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.