Redan gott om kantareller i skogarna

Skogens guld i form av kantareller har redan börjat glimma på sina håll. Rapporter om god tillgång på kantareller redan innan midsommar har varit vanliga senaste åren.

- De senaste åren har det droppat in rapporter om kantareller redan före midsommar och det är likadant i år, säger Magnus Neuendorf, botanist och svampkännare i Göteborg.

I bohuslänska Jörlanda har exempelvis första skörden redan bärgats och likadant i Transtrand i Dalarna. Fler fynd har gjorts på andra håll.

Förra året var ett väldigt bra kantarellår och hittills tyder mycket på att det kan bli likadant i år, eftersom vintern och våren varit snarlika fjolårets.

- Men mycket hänger på hur vädret ser ut i juli, säger Magnus Neuendorf, då måste det vara rätt mycket regn och lagom varmt.
- Får vi ett antal veckor med helt torrt väder och ingen nederbörd alls, då blir det inga svampar.

Kantareller är så kallade svamprotsbildare och får kolhydrater från träd och växter.
- Generellt kan man säga att om det är en tidig lövsprickning så kan man få tidiga kantareller, eftersom bladen då blir fullbildade och pumpar ner kolhydrater i rotsystemen.

Men även om vissa av det eftertraktade guldet har tittat fram på sina håll redan nu, så är det slutet av augusti och september som är kantarelltider framför andra.

TT

Kantareller

Det finns minst sex arter kantareller i Sverige, varav dessa fyra är matsvampar:

  • Kantarell - Cantharellus cibarius
  • Blek kantarell - Cantharellus pallens
  • Rödgul trumpetsvamp - Cantharellus lutescens
  • Trattkantarell - Cantharellus tubaeformis

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista