Får ansvara för frågor om öppenhet.

Barroso vill ha Wallström i inre kretsen

Uppdaterad 17:45
Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström blir en slags informationsminister i den nya kommissionen. Hon blir dessutom förste vice ordförande, alltså en i den inre kretsen.

Hon blir också ställföreträdande kommissionsordförande när José Manuel Durão Barroso är borta.

Margot Wallström får en nyinrättad post i den nya EU-kommissionen, berättade José Manuel Durão Barroso.

Större och med fler kvinnor
Tidigare än många väntat på torsdagseftermiddagen, presenterade han arbetsfördelningen mellan kommissionärerna i den stora nya kommissionen som med sina 25 ledamöter är större än någon gång tidigare.

Dessutom har den fler kvinnliga ledamöter än någon gång förr.

Som en slags informationsminister ska Margot Wallström hålla kontakt med parlamenten i EU:s medlemsländer, med Europaparlamenet och dessutom försöka övertyga missnöjda medborgare om EU-tanken.

En mycket viktig uppgift för kommissionen förklarade Barroso.

Wallström får också ansvar för frågor om öppenhet. Hon ska dessutom ha ansvar för den komplicerade process kring EU:s nya grundlag där de tjugofem medlemsländerna, många genom folkomröstningar, ska besluta om de godkänner EU:s nya konstituitionella fördrag.

Tysk blir tungviktare
Margot Wallström blir en av fem vice ordförande där den verklige tungviktare blir Tysklands Günter Verheugen, nu med ansvar för industrifrågor.

I gruppen ingår också Frankrikes, Estlands och Italiens kommissionärer.

Men också utanför den här inre kretsen finns ledamöter som i kraft av sina områden kommer att få stort inflytande i den nya kommissionen, till exempel Storbritanniens Peter Mandelsson som får ansvar för de politiskt viktiga handelsfrågorna.

Wallström nöjd
Men trots att det alltså inte blev några tunga ekonomiska ansvarsområden för Margot Wallström är hon själv mycket nöjd med sin nya roll i kommissionen.

– Det viktiga är vilka uppgifter man får. Det här betraktar jag som oerhört viktiga uppgifter för framtiden och den nya kommissionen. Det här handlar om att vi breddar och fördjupar demokratin och att vi förblir beslutsmässiga i ett nytt utvidgat EU och att vi kan komma närmare medborgarna. Det finns nästan ingen viktigare uppdrag, säger Wallström.

Annika Ström Melin
annika.strom-melin@sr.se

Britt Inger Hellström, Radio Jämtland
britt-inger.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista