Elbolag vägrar betala ut skadestånd

Elbolaget Kraftkommission AB vägrar att betala rekordskadeståndet på 25 miljoner kronor till sina 6 000 tidigare kunder. I stället anmäler nu företaget Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, till Justitieombudsmannen.

Kraftkommissions vd, Per-Olof Östlund, vill dock inte medge att det skulle någon stor tvist.

– Jag upplever varken de 6 000 kunderna eller de 25 miljonerna som seriöst över huvud taget. Det är ju många som har frågat oss hur mycket pengar det gäller och vi har hittills sagt att det är uppgifter vi inte går ut med, säger han till Ekot.

Största ärendet någonsin
Han erkänner dock att Kraftkommission har avsatt 13 miljoner kronor, men att det även ska räcka till annat.

Det var i början av juli som över 6 000 tidigare kunder hos företaget fick rätt till skadestånd av ARN. Konsumentombudsmannen drev ärendet som en grupptalan, den största tvisten någonsin för KO.

”Bara en handfull kunder”
Elkunderna fick skadestånd på mellan 500 och drygt 10 000 kronor plus moms. Detta för att Kraftkommission för två år sedan upphörde med elleveranserna och förde över sina kunder till andra elbolag, som gav mycket sämre elavtal.

Nu hävdar Kraftkommissions vd att det inte handlar om flera tusen kunder. Det är bara en handfull som kan kan tänkas ha rätt till ersättning, säger Per-Olof Östlund. Han tänker inte frivilligt betala något skadestånd. Elkunderna får gå till tingsrätten för att få ut några pengar.

Tingsrätten säkraste vägen
Ställföreträdande KO, Marianne Åbyhammar, som ändå hoppas att Kraftkommission ska följa reklamationsnämndens beslut, håller med om att kunderna nu kan tvingas gå till tingsrätten.

– Det är naturligtvis den säkraste vägen att få sina krav tillgodosedda, säger hon.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista