Nordea lägger analysen utanför banken

Nordea gör sig av med sina aktieanalytiker. Det handlar både om att spara pengar, och om att försöka förbättra trovärdigheten för analyserna, säger Franz LIndelöw chef för Nordeas aktieavdelning

-Vi ser att det finns en trovärdighetst problematik bland kunder om analysprodukten inte bara i Nordne och i Sverige utan globalt.

Nordea kommer alltså att sluta göra egna analyser av aktier. I stället ska banken köpa analyser av Standard and Poor’s, ett företag som är mest känt för att det betygssätter stater och företags kreditvärdighet.

De här analyserna ska Nordea sedan ge vidare till de kunder, som köper och säljer aktier genom banken. Ett skäl är att Nordea vill spara pengar. Ett annat är att försöka slippa trovärdighetsproblemen som alla bankers analytiker har.

I ena änden av bankpalatsen ska analytikerna ge råd till sina kunder om vilka företags aktier köpvärda.Samtidigt ska kollegorna på finansavdelningen, på andra sidan huset  försöka hjälpa samma företag att ta in pengar i nyemissioner.

- De här trenderna är  globala frågeställning.Alla jobbar med hur man ska få ekonomi  i sina analysproduktern och hur man ska öka trovärigheten.

Skandaler till följfd av den här intressekonflikter har bland lett till skärpta regler i USA, och också i Europa diskuteras regelskärpningar, och  Aktiespararnas VD Lars Erik, Forsgård välkomnar Nordeas modell.

- Det är ingen tvekan om att finansanalytikerna har problem med sin trovärdighet. De har har agerat i roller som de inte borde  i ett ett antal sammahang. Nordeas åtgärd är en väg att komma tillrätta med de här problemen.

Calle Nilsson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista