Stockholm blor draglok i konjunkturuppgången

Det går bättre för Stockholm, i alla fall enligt Stockholms handelskammares senaste konjunkturbarometer, för andra kvartalet 2004.

För första gången på fyra år har Stockholm gått om riket som helhet.Vändningen är stabil, säger handelskammarens vd Peter Eghardt:

--Just nu ser det ut som om det ljusnar på flera fronter, ser ut som att  bli fler jobb. De de viktiga branscherna För Stockholm har fått luft under vingarna, att konjunkturen går upp.  Stockholm  börjar dra resten av Sverige,  det som är nödvändigt helt enkelt.

Konjunkturuppgången i Stockholm är nu betydligt högre än i övriga Sverige, och nu kan det bli tal om nya jobb.

Det visar konjunkturbarometern som bygger på Konjunkturinstitutets undersökning bland drygt 900 företag som fått svara på frågor om orderingång, nyanställningar och framtid.

Alla branscher går lika bra eller bättre än tidigare, men när det gäller nya jobb ser det bäst ut inom tre branscher:

it- eller datasektorn,

detaljhandeln (med det menas handel med sånt vi köper sällan, alltså inte matvaror)

och så uppdragsverksamheten, som omfattar tex konsulter, arkitekter mm

De tre branscherna står för drygt hälften av sysselsättningen i Stockholms län och där tror nu företagen på nyanställningar, för första gången sen 2001.

-För dom går det väsenligt mycket bättre. Kurvorna pekar markant uppår och många  planera att nyanställa.

Sofia Söderholm, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista