Höjda metallpriser gynnar gruva i Askersund

Priserna på råvaror som olja och metaller stiger mot allt högre rekordhöjder och i skenet av den utvecklingen har företaget Lundin Mining investerat i Zinkgruvan i Askersund utanför Örebro. Och grundaren Adolf Lundin är hoppfull.

- Vi är rätt optimistiska därför att det inte har investerats så mycket i prospektering och nya gruvor de senste fem, tio åren på grund av de låga priserna samtidigt som konsumtionen ökar. Vi tror att det kommer att bli en viss bristsituation.

Priset på metaller har dubblats under de senaste åren. Mycket beroende på den ökade aktiviteten i tillverkningsindustrierna i USA och Kina. Efterfrågan har blivit större samtidigt som utbudet har stagnerat.

En annan anledning är de senaste årens kraftigt ökade energipriser. Ju högre energipris desto dyrare att utvinna råvaror. Något som i längden påverkar konsumenterna i dyrare slutprodukter.

För Adolf Lundin och oss andra bär det nu ner i Zinkgruvan där ungefär 150 personer arbetar, nästan en kilometer under jord.

Situationen ser ljus ut för gruvbolagen framöver, det mesta pekar mot fortsatt stigande råvarupriser.

Zink, men även bly, silver utvinns härnere men det finns även koppar som inom några år kan komma att tas upp ur berget. Allt som finns är intressant säger Adolf Lundin.

Och när det gäller zink så har prisuppgången inte varit lika kraftig som för andra metaller. Zink som används mycket inom bilindustrin.

Härnere i gruvan arbetar grävmaskiner och truckar för högtryck och den nu drygt 70-årige Adolf Lundin går lite stapplande runt och inspekterar. Han trivs i gruvmiljön.

Martin Hedberg 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista