Flyktingar i lägret utanför Niala i södra Darfur.

Sjukdomar härjar i flyktingläger i Sudan

Våldet fortsätter i Darfur i Sudan där en miljon människor befinner sig på flykt. Filip Matousek, sambandstekniker från svenska Räddningsverket har bevittnat de svåra omständigheterna på plats.

– Det vi såg är som man har sett på tv. Det är halmhyddor med presenningar över för att det inte ska regna in när det är skyfall. Ibland så blir det riktiga skyfall och man blir dyngblöt bara man går ut. De har huggit ned i princip allt som går att elda i närheten. För de blir tydligen attackerade när de går längre ut. Så vitt jag har förstått så fortgår detta fortfarande i viss mån, säger Filip Matousek på Räddningsverket.

Filip Matousek har precis besökt ett flyktingläger utanför staden Niala i södra Darfur. Han bekräftar tidigare rapporter om svåra humanitära förhållanden och om hur flyktingar attackeras av arabisk milis när de samlar in ved till bränsle.

Inga ägodelar
I lägret finns närmare 80 000 flyktingar och under den korta resan från Niala såg Filip Matousek många människor som var på väg till lägret.

– De har nästan ingenting med sig. Ibland har de en åsna annars så går de själva med packning. Det är kläderna de har på sig och inte så mycket mer, säger han.

Sjukdomar dödar barn varje dag
Hjälporganisationer har grävt latriner i lägret och vatten transporteras från närliggande Niala. Viss matdistribution förekommer också men behovet av hjälp är stort, särskilt om man ska kunna förhindra spridningen av sjukdomar.

– Jag tror att sjukdomarna är det största problemet just nu. Barn dör alltså varje dag i det här lägret.

Svenska Räddningsverket har nio personer på plats i Sudan. Fyra av dem är i provinsen Darfur för att få igång fungerande kommunikationer åt FN:s livsmedelsprogram. Det handlar om allt från satellittelefoner till datasystem.

Milis dödar, våldtar och bränner byar
Enligt FN har en miljon människor flytt sina hem i Darfur och minst 30 000 människor har dödats. Det är den arabiska Janjawid-milisen som attackerar den i huvudsak svarta befolkningen i provinsen. Milisen anklagas för att bränna ner byar, döda den svarta befolkningen och våldta kvinnorna.

FN har benämnt situationen i Darfur som världens just nu värsta humanitära kris och har gett den sudanesiska regeringen en tidsfrist för att få slut på dödandet. Den går ut den 30 augusti.

Än så länge tyder allt på att våldet fortsätter, däremot har hjälporganisationer fått komma till provinsen för att hjälpa flyktingarna.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista