Ben Ali: Jag blev lurad att lämna Tunisien

Tunisiens avsatte president Ben Ali kräver att rättegången mot honom skjuts upp. Förhandlingarna inleddes i dag i Tunis, trots att Ben Ali själv inte är på plats. Han hävdar också att blev lurad att lämna Tunisien.

Uppmaningen om att skjuta upp rättegången förmedlades av hans juridiska ombud på måndagen.

I utspelen från Ben Ali, som gjordes samtidigt som rättegången inleddes i huvudstaden Tunis, förklarade den tidigare presidenten sin syn på omständigheterna när han flydde landet.

"Jag övergav inte presidentposten, och jag flydde inte heller från Tunisien, vilket felaktigt har rapporterats av medier", uppgav Ben Ali i ett uttalande som lästes upp av hans libanesiske advokat Akram Azoury.

Enligt Ben Ali hade han uppmanats av landets säkerhetschef Ali al-Soryati att lämna Tunisien den 14 januari, då det fanns misstankar om en mordkomplott mot honom.

Den förre presidenten samlade då sin familj som flögs till Saudiarabien. Ben Ali beordrade planets besättning att vänta på honom på flygplatsen i hamnstaden Jidda.

"Men efter ankomsten till Jidda återvände planet till Tunis och vägrade därmed lyda order" enligt Ben Ali.

"Jag blev lurad att lämna Tunis", hävdar han.

Zine al-Abidine Ben Ali var den förste nordafrikanske ledaren som tvingades lämna makten i de civila protester som kommit att kallas "den arabiska våren".

TT