Svensk-dansk polis kartlägger mc-gäng

Omkring 60 danska personer med kopplingar till mc-gängen Hells Angels och Bandidos som flyttade till Sverige förra året har använt sina nya bostadsadresser som skenadresser.

En svensk-dansk kartläggning har gjorts av de kriminella mc-gängens affärer. I samarbetet ingår bland annat skattemyndigheter, kronofogde, polis och tull i Sverige och Danmark.

– Det var inte många av de som var skrivna här som dök upp fysiskt så att säga, utan de flesta fanns kvar i Danmark. Det fanns då anledning att tro att man skulle utnyttja de här skenskrivningarna i andra syften, säger polismästare Peter Tjäder, taktisk chef för den svenska delen av operationen.

Började i Danmark
Förra året inledde den danska polisen och andra danska myndigheter Operation Casino.

Mc-medlemmarnas ekonomi skulle synas och det var i samband med detta som ett 60-tal danskar med anknytning till Hells Angels och Bandidos, många av dem tungt kriminellt belastade, valde att flytta till Sverige.

Svenska myndigheter har under ett år samarbetat med danska myndigheter och man kan nu se att skenadresserna har utnyttjas för att komma undan skatt, för att få tillgång till det svenska bidragssystemet och för få möjlighet att köpa billigare fordon på den svenska sidan.

Ett uppmärksammat fall kommer nu att prövas i dansk domstol.

Effektivt samarbete
Enligt polismästare Peter Tjäder har samarbetet mellan Sverige och Danmark gjort att de kriminella mc-gängen slutat skriva sig i Sverige.

– Jag upplever det som att det hade en preventiv effekt. Hade vi inte gjort den här insatsen tillsammans med dansk polis och övriga myndigheter så hade det här kunnat utvecklas på ett helt annat sätt, säger han.

För att göra samarbetet så effektivt som möjligt har svensk polis haft personal placerad i Köpenhamn. Man kan säga att Öresundsbron har underlättat för både myndigheter och brottslingar.

– Vi betraktar det idag som att vi inte har någon gräns över huvudtaget mellan Sverige och Danmark när det gäller brottslighet. Vi har en gemensam brottsplats, säger Tjäder.

Fortsätter på andra håll
Det nära samarbetet mellan svensk och dansk polis kommer nu att fortsätta även inom andra områden.

– Det finns nya företeelser som dyker upp. Ett exempel är bedrägerier där man via utrustning på uttagsautomater skaffar sig tillgång till oskyldiga människors konton som töms.

– Det är en farsot som nu sprids över hela Europa. Där samarbetar dansk och svensk polis, framförallt på den skånska sidan, ganska intensivt för att vi ska kunna avslöja dem. Vet vi att de dyker upp i Danmark så har vi dem kanske inom några timmar i Malmöområdet och då gäller det att vara snabb på fötterna, säger polismästaren.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista