Läkemedelsbolag säljer fabriker i Sverige

Nu har trenden att lägga ut tillverkning på entreprenad kommit till läkemedelsindustrin. Läkemedelsjätten AstraZeneca gör som Ericsson tidigare gjort och säljer flera fabriker med tillverkning.

Recip har vuxit kraftigt sedan bolaget bildades i mitten av nittiotalet. Det var dåvarande Pharmacia som skulle lägga ner sin fabrik i Årsta i Stockholm. Men Thomas Eldered och Lars Backsell, som jobbade där, lyckades övertala Pharmacia om att de skulle få köpa fabriken i stället.

Sedan dess har Recip köpt två fabriker av AstraZeneca: en i Strängnäs, och senast i juni i år, en i Karlskoga. I september inviger bolaget dessutom en helt ny fabrik, vid huvudkontoret i Haninge.

Recips affärsidé är alltså att tillverka åt de stora läkemedelsjättarna. Det här är inget nytt i andra delar av industrin- i Sverige har ju till exempel Ericsson gjort sig av med de flesta av sina fabriker.

I läkemedelsindustrin har det dröjt. Men nu är det svårare tider för läkemedelsjättarna, som i många länder har svårt att sälja sina nya mediciner. I Sverige hotade ju AstraZenecas forskningschef att lägga forskning utomlands, eftersom landstingen väljer äldre och billigare mediciner istället för nya. De äldre medicinerna har ofta konkurrens av kopior, så kallad generika. Den här pressen på de stora läkemedelsbolagen innebär, enligt Thomas Eldered - vice vd och grundare av Recip,en möjlighet för Recip och andra som har som affärsidé att tillverka billigt.

Det går dessutom bra för Recip för tillfället. I fjol gjorde bolaget en vinst på 26 miljoner kronor och omsatte 511 miljoner kronor.

                                                       Reporter Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista