Stämning från miljon amerikanskor avslogs

1:13 min

USA:s högsta domstol avslog i dag en masstämning från 1,5 miljoner kvinnor, som är anställda vid lågpriskedjan Wal-Mart. Kvinnorna ansåg sig lönemässigt diskriminerade i jämförelse med sina manliga kollegor.

Det var helt enkelt för många kvinnor som ansåg sig löne- och karriärmässigt diskriminerade på Wal-Marts butiker, för att Högsta Domstolen skulle kunna ta upp fallet. Domstolen säger alltså ingenting om vad man anser om saken, bara att 1,5 miljon anställda är en alltför för stor grupp för att driva ett diskrimineringsmål.

Domstolen resonemang gick ut på att så pass många kvinnor från över 3000 olika butiker runt om i landet, med så många olika chefer, inte kan ha tillräckligt likartade erfarenheter för att kunna klumpas ihop i ett enda mål.

Wal-mart är världens största detaljhandelskedja och USA:s största privata arbetsgivare. Målet, som har ansetts som det viktigaste inom sitt område på över ett årtionde, har väckt stor uppmärksamhet eftersom det hade kunnat bli vägledande för många andra liknande mål i andra amerikanska branscher.

I dag jublar naturligtvis Wal-mart och andra företag, men glädjen kan bli kortvarig varnar experter. Kvinnorna kan fortfarande välja att driva diskrimineringsfrågan som enskilda mål eller i mindre grupper.

Det kan i slutändan leda till längre och dyrare domstolsförhandlingar för detaljhandelsjätten, än att möta de anställda kvinnorna i en enda domstolsprövning. 

Lena Bejerot, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.