Svenska monopol synas i EU

Den svenska regeringen har haft förhoppningar om att en ny EU-kommission också skulle innebära en ny alkoholpolitik i EU. Men istället kommer flera svenska statliga monopol, inklusive Systembolaget, att utmanas rättsligt av kommissionen.

För den svenska regeringen har den nuvarande kommissionären med ansvar för den inre marknaden, Fritz Bolkestein, varit något av ett rött skynke. Han har hållit en tuff linje som lett till flera rättsliga tvister med Sverige.

Dessa tvister kommer den nye kommissionären för den inre markanden, irländaren Charlie McCreevy, att få överta. Tvisterna handlar inte om politik, utan om juridik, om EU:s grundläggande regler.

Bryter mot handelsbestämmelser
EU-kommissionen har till exempel länge hävdat att Sverige bryter mot EU:s grundläggande bestämmelser om fri handel genom att förbjuda privat import av vin, öl och annan alkohol. Kommissionen har nu i sommar trappat upp striden genom att besluta att stämma Sverige inför EG-domstolen för att tvinga fram privatimport av alkohol.

Kommissionen anser dessutom att Sverige på ett olagligt sätt skyddar inhemsk ölproduktion genom att ha förhållandevis lägre skatt på öl än på vin.

I ett så kallat ”motiverat yttrande” krävde kommissionen nyligen ändrade svenska skatter. Annars kommer också den frågan att föras vidare till EG-domstolen.

Apotekets monopol
I ytterligare en rättslig process handlar det om Apoteksbolagets fortsatta monopol. Här har EG-domstolens generaladvokat redan i maj förklarat att han anser att Sverige måste tillåta försäljning av till exempel huvudvärkstabletter och Nicorette i vanliga affärer. Dom väntas senare i höst.

Juridikprofessorn Ulf Bernitz anser att de här processerna sammantaget utsätter de svenska monopolen för en ny och tuff rättslig prövning i EU.

– Ja, jag tycker att det är saker som har samlat ihop sig. Nu tycks det vara som en rad olika fall kommer upp på en och samma gång. Det har både med Systembolaget, Apoteket och Svenska Spel att göra, säger han.

Hur kommer det att gå för de svenska monopolen, tror du?

– Jag tror att vi har lite dåligt beredskap i Sverige för den här situationen. Jag tycker att det inte verkar riktigt genomtänkt hur man ska agera. Man har försummat en del tillfällen att nå uppgörelser. Det blir som om allt ställs på sin spets.

Om svenska regeringen tror på monopolen, varför ska de inte slåss för dem då?

– Samtidigt är vi med i det stora regelverket EU och det gäller att få det hela att fungera inom den ramen. Man kan inte se att allt ska vara som förut.

Din prognos är att tiden för de svenska monopolen håller på att rinna ut?

– Ja, det tror jag är utmätt. Jag tror inte att allt kommer att försvinna. Jag tror att om 5-10 år så kommer det se ganska annorlunda ut, säger Ulf Bernitz.

Annika Ström Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".