”Antalet dödfödda barn kan minska betydligt”

2:22 min

Antalet dödfödda barn i Sverige ligger på över 400 varje år, något som inte har förändrats de senaste 20 åren. Nu är det dags att få ner antalet dödfödda barn, säger professor Ingela Rådestad.

– Man kan rädda en del av de här barnen, men för det krävs det mer forskning för att ta reda på faktorer som gör att man kan identifiera de barnen som inte mår bra i livmodern.

Ingela Rådestad är professor i omvårdnadsvetenskap och forskar inom reproduktiv och prenatal hälsa. Hon säger att antalet dödfödda borde gå att få ner med 30 procent.

I en studie som Spädbarnsfonden har låtit göra nyligen, där över 1 000 mammor som fött döda barn har medverkat, svarar många av kvinnorna att de har känt att barnet inte har mått bra i magen innan det dog.

– Det var över hälften som hade haft föraningar. Ofta var det att fosterrörelserna hade minskat. 70 procent sökte akut och fick komma akut, men de kom för sent, då barnet redan hade dött. Men en stor del av de här mammorna sökte inte akut, eftersom de hade fått rådet att avvakta och vänta.

– De hade uppfattningen om att barn rör sig mindre i slutet av graviditeten och de hade också hört det från vänner och anhöriga, liksom från professionella.

Men att barn skulle röra sig mindre mot slutet av graviditeten, säger Ingela Rådestad är en myt, som

Det inte finns några vetenskapliga belägg för. Därför ska kvinnors oro tas på allvar om de märker förändringar i mängden fosterrörelser. Av studien framgår att åtta procent av kvinnorna som sökte akut inte fick vård.  

– De fick lugnande råd i telefonen att de kunde lägga sig ner och vila och sova på saken.

Vad tänker du om att de inte fick vård?

– Om en kvinna är orolig och misstänker att hennes väntade barn inte mår bra, då ska den oron alltid tas på allvar och då ska man snabbt få komma på en undersökning.

Statistiken visar att antalet dödfödda barn har varit konstant de senaste 20 åren. Förra året föddes 426 döda barn, det är ungefär 9 dödfödda barn per vecka i Sverige.

– Vi har lyckats väldigt bra i Sverige att minska den neonatala dödligheten, det vill säga att vi kan rädda tidigt födda barn. Men den intrauterina dödligheten har inte minskat alls och vi kan minska den. Då krävs det att man tar de här dödsfallen på allvar, säger Ingela Rådestad.

Päivi Kotka

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.