Elbolag vill höja nätavgifterna

1:44 min

En ny rapport visar att elnätsavgifterna har stigit med över trettio procent på några år. Nu vill elbolagen höja sina priser lika mycket till under de närmsta åren.

Det är Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och de allmännyttiga bostadsbolagen som har gått samman för att göra rapporten. Den visar att elnätsbolagen vill höja sina avgifter med i snitt 32 procent under de närmaste fyra åren. Rapportförfattaren Per Holm är mycket kritisk.

– Elnätspriserna har gått upp med hela 31 procent de senaste fem åren. Det tycker vi givetvis är oacceptabelt. Det är framför allt de stora aktörerna, Vattenfall, Eon och Fortum som vill ha ökade vinster helt enkelt, säger Per Holm.

Men Vattenfall Eldistributions vd Annika Viklund vänder sig emot kritiken.

– I elnätsföretagen måste vi se till att klara av de investeringar som görs. Vattenfall kommer att investera ungefär 12 miljarder de närmaste åren i olika nätförbättringar, säger Annika Viklund.

Elbolagens avgifter skiljer sig kraftigt mellan olika orter. I exempelvis Luleå, Skövde och Bromölla är nätavgiften kring 40 öre per kilowattimme. I Vansbro, Laxå och Kil är priset mer än det dubbla.

I oktober ska Energimarknadsinspektionen bestämma om elbolagen får igenom sina höjningar.