Listeriabakterier vanligast i lax

Listeriabakterier är lika vanliga i kallrökt och gravad lax som för tio år sedan, enligt Livsmedelsverket. Det visar en stor undersökning i över hundra kommuner.

I undersökningen har 110 kommuner tagit 1 390 prover på kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel- och kittost, samt charkuterier. Vanligast är bakterien i kallrökt och gravad lax. I mer än var tionde prov hittades listeria.

– Det är inte så många som drabbas av listeriabakterien, men när det sker är konsekvenserna väldigt allvarliga. Dödligheten uppskattas till 20-30 procent, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Årligen insjuknar 40-70 personer i Sverige, varav en till fem är gravida.

– De som blir sjuka kan få blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Gravida kan få missfall eller fosterskador, säger Mats Lindblad.

De som riskerar att bli sjuka är gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Livsmedelsverket försöker nu få livsmedelsbranschen att skärpa rutinerna kring hanteringen av produkterna, bland annat när det gäller rengöring av redskap och temperaturkontroll av butikskylar.

– De är angelägna att förbättra situationen, säger Mats Lindblad.

Per Vallgårda/TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista