BP hoppas få borra igen

1:27 min

BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg har stundtals kritiserats hårt för sitt agerande i samband med oljekatastrofen tidigare i Mexikanska golfen. Men han tror att BP kommer att få borra i Mexikanska golfen inom kort.

Enligt Svanberg är BP så gott som klara med att städa upp efter sig efter oljekatastrofen. Men nu återstår att ta i tu med stämningar mot bolaget som sannolikt kommer leda till dryga böter.

– Jag tror att den avsättningen vi har gjort på 41 miljarder dollar kommer räcka, sade Svanberg när han talade på en energikonferens i Stockholm i dag.

– Vi har gjort den bedömningen.

Han hoppas kunna bygga upp förtroendet för bolaget igen även om det kommer ta flera år. Trots den omfattande miljöförstörning som olyckan resulterade i tror Svanberg att BP är en del av lösningen på världens klimatproblem.

– Vi räknar med att världen måste producera 40 procent mer energi på grund av den starka tillväxten i utvecklingsländerna.

– Där är vi ju helt beroende av fossila bränslen, så är det ju.

Ett av de länder som är mest beroende av energi är USA. Där tror Svanberg att BP snart kommer att få borra efter olja i den Mexikanska golfen.

– Vi känner oss trygga med att vi inte behandlas annorlunda än någon annan, jag tror inte att det ligger så långt bort.

Andreas Liljeheden

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.