Grekiska OS-stjärnor dopningsmisstänkta

Uppdaterad 14:55
De grekiska olympiska sprinterstjärnorna Costas Kenteris och Katerina Thanou har fått ett tre dagar långt uppskov och har kallats till dopingtest i början av nästa vecka. De båda idrottarna ligger på sjukhus efter en ifrågasatt motorcykelolycka i natt.

Samma dag som de olympiska spelen i Aten invigs är Grekland skakat efter gårdagens dramatik kring landets friidrottsstjärnor Costas Kenteris och Katerina Tanou. De två löparna dök inte upp på ett dopingtest och riskerar nu avstängning. Dessutom har de skadat sig i en motorcykelolycka.

Bådas tillstånd sägs vara stabilt och de blir kvar på sjukhuset i ytterligare två dagar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters från Aten.

Händelserna upprör måna greker i dag.

– Jag är mycket frustrerad över allt som har hänt och vad folk säger om dessa atleter, säger Alexis när han står och köar för att köpa OS-biljetter i Aten.

”Fejkad olycka”
Det var i torsdagseftermiddag som de båda löparna Kenteris och Tanou uteblev från ett dopingtest i den olympiska byn. Senare på kvällen rapporterades att de båda kört omkull med en motorcykel och fått föras till sjukhus med lättare skador.

Grekiska OS-volontären Ella tycker hela historien är konstig. Jag tror inte att det var en riktig olycka, säger hon och misstänker doping.

Stjärnor i Grekland
Katerina Tanou vann silver på 100 meter i OS i Sydney. Kostas Kenteris är en av Greklands mest populära idrottare efter sitt 200-metersguld i samma spel. Han har till och tippats bli den som tänder den olympiska elden.

Samtidigt har det ofta cirkulerat dopingrykten kring Kenteris eftersom han ofta väljer att enbart tävla i stora mästerskap.

Ska förklara sig i förhör
Den Internationella Olympiska Kommittén, SOK, ska förhöra Kenteris och Tanou under fredagen. Grekiska ledare skyller allt på missförstånd och har bett att IOK ska ge löparna en ny chans att testa sig.

Alexis är hur som helst säker på sin sak. Kenteris och Tanou har inte dopat sig.

Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista