Omänskliga villkor på brittiska fängelser

Överbeläggningen på de brittiska anstalterna har nu slagit rekord, enligt en rapport som presenteras på fredagen, vilket medför att förhållandena på många fängelserna är omänskliga.

Lag och ordning står högst på agendan för både labourregeringen och konservativa tories.

I torsdags lanserade regeringen förslaget att polisen ska ha rätt att gripa folk även för mindre lagbrott som klotter och nedskräpning. Här om dagen talade toryledaren Michael Howard om att han vill se fler i fängelse, 110 000 i stället för dagens dryga 75 000.

De hårda tagen har dock en baksida. Fängelserna har kämpat för att upprätthålla mänskliga förhållanden, konstateras i rapporten, men det har misslyckats. Dessutom har överbeläggningen nu slagit alla rekord.

Två i varje cell
16 500 fångar tvingas tränga ihop sig två och två i enmansceller. Där måste de gå på toaletten inför varandra och ibland också äta på toaletten för att det inte finns någon annanstans att sitta. Även våldet har ökat och incidenterna har blivit allt allvarligare.

Det kommer också in mer narkotika på anstalterna och knarklangningen ska ha blivit mer organiserad.

Sitter inlåsta 20 timmar per dygn
Ett av kriminalvårdens mål är att erbjuda varje intagen minst 24 timmar i veckan av meningsfulla aktiviteter. Det målet har man inte kunnat leva upp till på nio år, enligt rapporten.

I vissa fängelser har det visat sig att fångarna sitter inlåsta i sina celler upp till 20 timmar per dygn.

Den här kritiska rapporten kommer från en stiftelse som arbetar för reformer inom kriminalvården. Motsvarigheten till kriminalvårdsstyrelsen presenterade sin årsrapport för några veckor sedan, men de talade istället om stora framsteg.

Enligt myndigheten har antalet rymningar minimerats. Det är en klen tröst, kommenterar chefen för fängelse-reformstiftelsen om risken att begå nya brott ökar istället för att minska under vistelsen i de överfulla och omänskliga fängelserna.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista