Skandia utesluter inte nedskärningar

Skandia fortsätter att tappa mark i Sverige. Försäljningen av nya fondförsäkringar minskade med 34 procent under det andra kvartalet. Försäljningsökningen utomlands på sex procent lyfter dock resultatet till en vinst på 349 miljoner kronor.

– Vi är väldigt nöjda över den resultatsförbättring som har åstadkommits både under andra kvartalet och sammantaget under första halvåret. Allting kan ju ständigt bli bättre och det finns väl delar vi inte är fullt så nöjda med, men totalbilden är väldigt positiv tycker jag, säger företagets vd Hans Erik Andersson.

Vad är du inte nöjd med?

– Ja, vi är inte nöjda med att vi fortsätter att tappa marknadsandelar på den svenska marknaden.

Skandia har i dag en femtedel av den svenska marknaden av fondförsäkringar mot en tidigare fjärdedel. Försämringen tvingar företaget att ta till extrainsatser för att klara av konkurrensen från andra finans- och försäkringsbolag.

Utesluter inte nedskärningar
Skandias försämrade sits i Sverige påverkas också att det dåliga ryktet efter alla skandaler i fjol, menar Hans Erik Andersson.

– Det som säkert spelar en viss roll är ryktet som Skandia haft efter de senaste årens skandaler. Men det är inte hela sanningen, utan det finns behov att se över produkt- och prisstruktur också, säger han.

För att klara krisen ska Skandia även skära i sina kostnader. Hans Erik Andersson utesluter inte att det kan bli nedskärningar inom verksamheten.

Skandalerna har satt sina spår
Ekot har sökt de fackliga representanterna i bolaget för att höra hur de reagerar på de aviserade besparingarna. Stefan Dahlberg, Försäkringstjänstemannaförbundets representant, vill dock inte ge några kommentarer.

Det pågår flera utredningar om Skandia, både en brottsutredning och skiljenämdsförhandlingar mellan gamla chefer och bolaget med miljonbelopp på spel. Det kommer med andra ord att ta tid innan företaget kan tvätta bort krisstämpeln, tror Hans-Erik Andersson.

– Jag tror vi kommer att få leva med den under en ganska lång tid. Det kommer kanske att komma fram saker och det kommer att fokuseras på den här historiken av och till, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista