Israel kan lämna Golanhöjderna

De av Israel ockuperade Golanhöjderna kan återlämnas till Syrien utan att det skulle äventyra Israels säkerhet. Det anser chefen för den israeliska armén samtidigt som vice premiärministern anser att större eftergifter måste göras.

Israels säkerhet är inte i fara om Golanhöjderna överges, försäkrar arméchef Moshe Yaalon, tvärt emot vad alla tidigare arméchefer har hävdat. Israel har varit av den åsikten att åtminstone en del av området måste förbli israeliskt av just säkerhetsskäl.

Krav på Syrien
Moshe Yaalon säger dock att Syrien först måste sluta ge stöd åt Hizbollah, gerillarörelsen som attackerar Israel från libanesiskt territorium, och upphöra med att ge en fristad åt militanta palestinier.

Golanhöjderna ockuperades av Israel under kriget 1967 och annekterades 1981. Idag finns israeliska bosättningar och vinodlingar på höjderna och något fredsavtal med Syrien har därför aldrig slutits.

Premiärminister Ariel Sharon har tidigare motsatt sig ett tillbakadragande men har inte kommenterat detta. Däremot uppger nu hans vice premiärminister Ehud Olmert att fler bosättningar kommer att evakueras i framtiden.

USA är Israels enda vän
Ariel Sharons plan är att alla israeler ska lämna Gazaremsan och fyra bosättningar på Västbanken nästa år.

Enligt Ehud Olmert är det bara början fler bosättningar på den ockuperade Västbanken måste utrymmas, anser han. Främsta skälet till det är USA:s krav på att i stort sett hela Västbanken bör överlämnas till palestinierna och USA är idag i stort sett Israels enda vän, påpekar han.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".