Många brittiska barn i fängelse

Allt fler barn sätts i häkten och fängelsen i Storbritannien, ett land där man är straffmyndig redan vid tio års ålder. Frågan om det är rätt eller fel har kommit upp sedan en 14-årig pojke i veckan hängde sig i häktet.

Adam blev det femtonde barnet som begick självmord i brittiskt fängelse sedan 1998. Och den hittills yngsta. Nu ska en parlamentarisk kommitté undersöka om det är rätt att mer än 2 600 barn sitter inlåsta, i häkten och olika ungdomsfängelser.

Bara sedan förra hösten har antalet barn under 18 år som sitter i fängsligt förvar ökat med 50 procent. De yngsta är i 12-årsåldern.

Innanför murarna försöker personalen handskas med sårbara barn som har mentala problem och som skadar sig själva, och i flera fall tar sina liv.

Hämnd istället för vård
En organisation som arbetar för att reformera fångvården sa i veckan att möjligheten att häkta barn överutnyttjas och att samhället misslyckas, både med de fängslade barnen och när det gäller att skydda framtida brottsoffer.

Kriminalvården för ungdomar baseras på straff och hämnd, istället för vård och rehabilitering.

Enligt en studie som publicerades nyligen lider 85 procent av de intagna på ungdomsfängelser av olika personlighetsstörningar. Av flickorna är det två tredjedelar som har skadat sig själva.

Ett fängelse är inte rätta stället för att ge barnen den behandling de behöver, säger liberaldemokraten Lord Dhalokia till BBC. Han har uppvaktat regeringen och fått till svar att det är svårt att hitta alternativa platser för ungdomarna.

– Vi måste hitta ett alternativt sätt att handskas med de här barnen. Det är inte rätt sätt att låsa in dem, säger han.

Missar utbildning
I september införs dessutom nya regler som inte längre garanterar barnens rätt till utbildning i fängelse. Tidigare har de åtminstone haft rätt till femton timmar i veckan.

Fängelse är helt enkelt inte rätta stället för barn, säger Frances Crook, chef för en organisation som arbetar för reformer i kriminalvården.

– De här barnen kommer inte att ändra sina liv i fängelsena. De lär sig inte att bli goda medborgare. De kommer inte ut som bättre människor, säger hon.

När ungdomarna kommer ut från fängelserna begår 85 procent nya brott inom två år.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista