Mer pengar för allt fler sjukpensionärer

Trots att antalet sjukskrivna minskar så minskar inte statens kostnader för ohälsan i samma takt, eftersom antalet sjukpensionärer ökar mer än väntat. Arbetslivsminister Hans Karlsson säger att det inte hotar regeringens mål att halvera sjukfrånvaron.

– När vi satte upp det här målet så sa vi att vi ska ta hänsyn till de demografiska effekterna som förtidspensioneringarna innebär.

– Däremot så finns det ju goda förutsättningar att nå målet att halvera sjukskrivningarna på det sätt som vi har formulerat målet, även om vi får en viss ökning av förtidspensioneringarna också, säger Hans Karlsson.

Fler sjukpensionärer
Över en halv miljon svenskar lever på förtids- eller sjukpension. Det som gör att Hans Karlsson ändå tar ökningen med viss ro är att det i och med att de stora årgångarna bland fyrtiotalisterna blir äldre, också blir fler sjukpensionärer.

Det finns dock orosmoln, som att även de unga förtidspensionärerna ökar i antal, men det är inte en så stor grupp.

Riksförsäkringsverket begärde redan i våras ytterligare fyra miljarder kronor för att täcka utgifterna för ohälsan. Eftersom det är försäkringspengar som de sjuka har rätt till, kommer staten att få betala i vilket fall som helst, säger Gunnar Johansson som är chef för utvärderingsavdelningen på Riksförsäkringsverket.

– Det är inte så att vi kommer sluta betala ut sjukpenning till våra medborgare. Detta är en rättighetslagstiftning. Man kan om man vill se detta som en formalitet att regeringen tillför pengar för den här kostnaden. Vi måste begära medel, vi får inte överskrida den budget som regeringen har gett oss, säger Gunnar Johansson.

Frågan är då var de pengarna ska tas ifrån i budgeten i höst.

Hotar åtgärder
Ordföranden i finansutskottet i riksdagen, socialdemokraten Sven-Erik Österberg säger till Ekot att det finns en risk att de här fyra miljarderna extra kan komma att hota vissa åtgärder för att skapa nya jobb.

Anledningen till att regeringen inte ville ge Riksförsäkringsverket de pengar som krävdes från början, är enligt Hans Karlsson att staten ville vänta och ha bättre överblick när större delen av året har gått.

– Det vill vi summera när vi nu närmar oss slutet på 2004 för att se hur det verkligen blir, säger Hans Karlsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".