Trängelskatten riskerar att försenas

Länsrätten slog fast på fredagen att upphandlingen av teknisk utrustning till de planerade trängselskatterna i Stockholm måste göras om.

Maria Wetterstrand, språkrör för miljöpartiet, är missnöjd med regeringen agerande.

– Från början var det sagt att det skulle vara ett flerårigt försök. På grund av att frågan har behandlats väldigt långsamt i finansdepartementet bland annat, så har det inte varit möjligt och man har förkortat det. Nu har man gjort ytterligare ett misstag som gör att det kan bli försenat.

Vad betyder det för regeringssamarbetet?

– Vi får ta och diskutera det här först i Miljöpartiet om vad det här får för konsekvenser. Det är inte den första gången när det gäller trängselavgifter som det har skapats problem. Vi menar att hanteringen på regeringsnivå som har orsakat de här problemen.

Kammarrättsöverklagande nästa
Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö säger till Ekot att försöket givetvis riskerar att försenas. Vägverkets projektledare Birger Höök är mer hoppfull eftersom beslutet kan överklagas till kammarrätten.

– Det är väldigt svårt att uttala sig om i dagsläget. Det kommer att ta tid för kammarrätten att pröva ärendet men jag bedömer att det fortfarande finns tid att klara försöket.

Försöket med trängselavgifter ska egentligen starta i juni nästa år. Försöket är en del av regeringens uppgörelse med samarbetspartierna.

För få anbudsgivare
Vägverket har skött upphandlingen av den tekniska utrustning som behövs för försöket. När upphandlingen var färdig överklagade två företag hela upphandlingen till länsrätten, som nu alltså ger ett av företagen rätt. Vägverket har förhandlat med för få anbudsgivaren, enligt länsrätten.

Finansborgarrådet i Stockholm, socialdemokraten Annika Billström, kan idag inte säga vilka konsekvenser länsrättens dom får för försöket.

– Antingen blir det ett kortare försök eller så blir det inget försök. Det går inte tvärsäkert idag att svara på den frågan, säger hon.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".