Juli månad har varit regnig, men sommaren som helhet normal.

En normal svensk sommar

Den riktiga högsommarvärmen fick vi vänta på länge den här sommaren. När den väl kom i slutet av juli så höll den sig bara i två veckor. Nu sjunker temperaturen igen och under natten till fredag kom den första frosten i inre Lappland. Men trots allt regn har sommaren somhelhet varit normal, enligt SMHI.

Årets midsommarafton blev kylig och regnig i nästan hela landet. Ungefär så var vädret i hela juni - kallt och regnigt.

Så kom juli, semestertider och ännu mera regn. Kallt var det också, den sjunde och åttonde juli var det frost i Härjedalen och västra Dalarna. Dagarna efter öppnade sig himlen över södra Sverige.

Bodil Aarhus-Andrae är meteorolog på SMHI.

– Runt den 9--10 juli kom det in ett lågtryck ifrån söder. Vi visste väl inte riktigt helt vilken väg det skulle ta men det visade sig gå in över den mellersta delen av Götaland. Jönköpingsområdet, Småland, Flahult som mest 132 millimeter regn tror jag det var.

Översvämningar
Småland svämmade över och när lågtrycket drog vidare över landet drabbades även delar av norra Sverige av översvämningar.

Sista veckan i juli och i början på augusti kom äntligen den riktiga högsommarvärmen, precis lagom till att många semestrar var slut. Men den som längtat efter sol och bad fick äntligen chansen.

Nu sjunker temperaturen igen, med hela tio grader den senaste veckan.

Normal svensk sommar
Den som tror att det här varit en riktigt dålig sommar har fel. Det här är en helt normal svensk sommar, säger Bodil Aarhus Andrae på SMHI. Även om vi bara fick två veckor med riktig värme, så behöver inte sommaren vara slut riktigt än.

– Nej i helgen blir det ju i stort sett vackert väder men lite svalare än det vi har haft, en 20–30 grader i söder och 10–15 grader i norr. Men det blir en hel del sol under helgen. Nästa vecka blir mer ostadig. Men augusti och även september ju till en början vara rätt så varma,säger hon.

Sanna Wiberg
sanna.wiberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".