Skandias vd, Hans Erik Andersson.

Nedskärningar på Skandia

Uppdaterad 16:45
Skandalerna kring lägenheter och chefsbonusar kan nu drabba de anställda på Skandia. Spar- och föräkringsbolaget ökar vinsten totalt, men tappar på grund av sitt skamfilade rykte mark i Sverige. Nu väntar ett åtgärdsprogram, som kan innebära personalnedskärningar.

– Vi är inte nöjda med att vi fortsätter att tappa marknadsandelar på den svenska marknaden. Det som säkert spelar en viss roll är ryktet som Skandia har haft efter de senaste årens skandaler. Men det är inte hela sanningen, utan det finns behov att se över produkt- och prisstruktur också, säger företagets vd Hans Erik Andersson.

Skandiakoncernen i stort ökade sin försäljning och gjorde en vinst på 350 miljoner kronor under det andra kvartalet, visade bolagets delårsrapport som kom på fredagen. Men det är de utländska marknaderna som räddar bolaget.

Neddragningarna har redan börjat
I Sverige tappar bolaget marknadsandelar, något som bolagsledningen bland annat förklarar med dålig publicitet efter de skandaler som omgett bolaget.

Nu väntar ett åtgärdsprogram för den svenska verksamheten, ett program som bland annat kan innebära nedskärningar bland personalen. Olle Forsling satt till för några veckor sedan i styrelsen för fackförbundet Sacos Skandiaklubb.

– Vd skickade ut ett meddelande om det kunde bli eventuella kostnadsbesparingar innan semestern, så det är väl ingen överraskning, säger han.

Personalen drabbas
Många Skandiaanställda har tidigare vittnat om hur tungt det varit att namnet på deras arbetsplats blivit synonymt med skandaler. Nu riskerar de även att drabbas konkret om den sämre försäljningen leder till personalneddragningar.

– Vi har allihop haft ett ganska tufft år. Det är ju så att personalen känner sig oskyldig till det som hänt, det är ju några enstaka personer som har orsakat det, säger Olle Forsling.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista