Färre medaljer för kvinnliga OS-deltagare

Samtidigt som de kvinnliga OS-deltagarna blir allt fler har de fortfarande långt färre grenar att tävla i än herrarna. OS-kanotisten Sofia Paldanius är arg. I kanot har herrarna nio guld att slåss om och damerna bara tre.

– Jag tycker det är skandal, riktigt illa är det. Jag förstår inte hur det kan vara så och jag hoppas på en förändring. De skär ju ner rätt mycket på våra platser nu, så det blir ju svårt att få till att vi ska få fler platser på damsidan, men det är ju någonting som är värt att kämpa för helt klart, säger hon.

”Antalet grenar inte viktigt”
Segrare i totalt 300 grenar ska koras under OS i Aten. Förutom de tiotal grenar där män och kvinnor tävlar parallellt, som ridsport, finns drygt 160 herrgrenar och drygt 120 grenar på damsidan.

I den styrande organisationen IOK är bara var tionde delegat kvinna och en av dem, Gunilla Lindberg, nyvald vice ordförande, tycker inte att just lika antal grenar är den viktigaste frågan.

– Jag tycker inte man behöver vara så jämställd, utan det viktigaste är att tjejerna har möjlighet att tävla. Sedan vet jag inte om man ska införa nya grenar bara för sakens skull, utan istället ge tjejer över hela världen möjlighet att utöva idrott. Det är en stor sak, det finns ju många länder där flickor till och med har mycket svårt att kunna träna, säger hon.

Fler medaljchanser i Peking
Sedan 1996 har OS-programmet utökats med ungefär 30 grenar. En majoritet av dem har lagts på damsidan och trots att det totala antalet grenar enligt IOK nu nått sitt tak tror Stefan Lindeberg på Svenska olympiska kommittén, SOK, att damerna kommer att få fler guld att slåss om lagom till nästa OS.

– Jag tror att man inför Peking kommer att införa ytterligare grenar för damerna, så att förutsättningarna då kommer att vara ännu mer jämställda, säger han.

Ingen plats för fler tävlande
När Gunilla Lindberg får höra hur det ser ut i kanot med mycket färre guldchanser för damerna, tycker hon ändå att det låter som om grenfördelningen borde ändras. Herrarna måste maka på sig, menar hon.

– Det är ett bra exempel på hur man skulle kunna utveckla även tjejsidan. Det borde ju i en idrott där båda könen är representerade kanske finnas lika många medaljer, men då måste man ju minska på herrgrenarna för vi kan inte ha fler antal aktiva, säger hon.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista