Det är svårt för utbildade lärare att få jobb. Här har läraren Catharina Svensk lektion.

Brist på lärarjobb trots utbildning

Många nyutexaminerade lärare har svårt att få jobb trots att det är fortsatt stor lärarbrist i de svenska skolorna. Orsaken är att skolorna många gånger har anställt obehöriga lärare på tillsvidaretjänster.

Anette Henrikson i Landskrona, som blev färdig 1-7-lärare i januari, är en av dem som står utan jobb.

– Just nu ser det inte så ljust ut för jag får inget jobb. Jag har sökt 50 tjänster i Skåne och har inte fått någonting på hela våren. Och ingenting inför hösten. Under hela utbildningen har man fått höra att ”det behövs lärare, ni kommer att få jobb direkt”, men så var det inte riktigt, säger Anette Henriksson.

Till några av de jobb som Anette Henriksson sökt har det kommit in mellan 100 och 200 ansökningar till en och samma tjänst.

Obehöriga lärare har anställts
Arbetsmarknaden som för några år sedan såg strålande ut, är idag mycket kärvare för lärarna. Men trots det tuffa läget för nyutbildade, så råder det faktiskt fortfarande brist på lärare i landet.

En av orsakerna till det är att många skolor under de värsta åren anställt obehöriga lärare för att få verksamheten att gå runt. De är nu stoppklossar för de behöriga lärare som vill in på arbetsmarknaden, berättar Metta Fjelkner som är förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund.

– Man har medvetet från skolornas kommunernas och friskolornas sida brutit mot skollagens bestämmelser, och det kan väl också bero på en viss stress hos många skolledare som har trott att lärarbristen skulle bli så stor att man en dag skulle kunna välja bland obehöriga, säger hon.

Omkring 20 procent av dem som undervisar är obehöriga. Många av dem har bara gymnasieskolan som grund för sina kunskaper.

Inhopp trots bristande kunskaper
I väntan på att få napp på sina jobbansökningar har Anette Henriksson under våren gjort inhopp som vikarie på olika skolor, men många gånger i helt fel årskurser som hon trots sin utbildning inte har kompetens för.

– Om man får ett jobb, även om det är på fel stadier och fel ämnen så tar man kanske det och då brister kanske ämneskunskapen för elevernas del. Man kan kanske inte tillräckligt om den åldersgruppen eller det ämnet som man undervisar i, så det känns inte rätt att man inte kan så mycket som de vill att man ska kunna, säger hon.

Lärare tar andra jobb
Metta Fjelkner på Lärarnas riksförbund säger att det idag är vanligt att lärare tar vilka jobb som helst inom skolan.

Hon oroar sig för att de nyutbildade så småningom ska lämna den yrkesbana som tidigare såg så lovande ut och att lärarbristen därmed blir än värre.

– Självklart är det så att för dem som är utbildade kan ju också få arbete inom andra verksamheter än inom skolan, och det i sin tur innebär en stor risk för att man stannar kvar utanför skolan. I Sverige idag finns 32 000 utbildade lärare som inte arbetar inom skolan, säger Metta Fjelkner.

Zara Öberg
zara.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".