Svår uppgift hjälpa flyktingar i Tchad

Svenska räddningsverket har nu tolv man på plats i Tchad, nära gränsen till Darfurregionen i Sudan. Uppdraget är att skapa möjligheter för hjälparbetare att undsätta flyktingar. Men uppgiften är mycket svår, säger Räddningsverkets Urban Rönnqvist.

Svenska räddningsverkets uppdrag är att skapa möjligheter för hjälparbetare att undsätta de omkring 200 000 flyktingar som har sökt sig till Darfurregionen. Men uppgiften är svår, på gränsen till omöjlig, säger Räddningsverkets Urban Rönnqvist.

– Vi körde lastbil från huvudstaden N’Djamena till östra delen, det var åttio mil och vi har ju alltså fyrhjulsdrivna lastbilar men det tog alltså fem och en halv dag att köra de åttio milen, säger Urban Rönnqvist.

Svår situation
Urban Rönnqvist beskriver en extremt svår situation där hjälparbetarna själva lever under mycket enkla förhållanden.

Den plats i Tchad där omkring 200 000 Darfurflyktingar har hamnat är ett av världens mest ogästvänliga områden ur natursynpunkt och nu när regnen har börjat blir det extra besvärligt. Till och med de erfarna svenskarna är överraskade.

– Jag visste ju att Tchad låg nära Sahara och öknen och att det var varmt här, men det som var förvånande för mig det var just de besvärliga förhållandena när det gäller vägar och att det var lera som var ett av de stora problemen, säger Urban Rönnqvist.

Sjukdomar hotar
Med regnen kommer malariamyggorna, och risken för andra sjukdomar som kolera och dysenteri ökar när förorenat vatten rinner ner i brunnarna.

Att undsätta de hundratusentals människor som har flytt sina hem är en jätteoperation, och Urban Rönnkvist är tveksam till om det om det går att arbeta effektivt och nå resultat under så bistra förhållanden.

Vad krävs det då för att göra hela operationen mer effektiv?

– Ja det ska inte jag bedöma men jag ser ju att till exempel så fordras det att det flygs mycket, och sådant är ju resurskrävande, så jag förutsätter att det behövs mycket pengar helt enkelt, säger Räddningsverkets Urban Rönnqvist.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista