Svartförsäljningen av sprit ökar.

Utredare vill skärpa straff för langning

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt vill ha en skärpt lagstiftning mot dem som langar sprit till ungdomar. Det sa Kent Härstedt i Ekots lördagsintervju. På måndag kommer han att presentera utredningen som innehåller förslag på en stor skattesänkning på sprit.

– Det som jag ser särskilt allvarligt på är just försäljningen till ungdomar. Därför kommer vi på måndag att lägga fram förslag om en skärpning av lagstiftningen kring langning till barn och ungdomar, säger Kent Härstedt.

Ökad svartförsäljning
Skälet till det är enligt Kent Härstedt att den kriminalitet man har sett i form av till exempel försäljning av sprit under disk till ungdomar i närbutiker numera inte bara sker i Malmö och Helsingborg.

– Den införsel av alkohol vi har, den sprider sig allt längre upp i landet. Likaså vad gäller den kriminella sidan, där ser vi spår av kriminell verksamhet sprida sig allt längre upp i landet.

Skattesänkning
Kent Härstedt kommer på måndag att presentera en stor skattesänkning på sprit. Själv vill han inte precisera hur mycket, men det har tidigare talats om storleksordningen 30-40 procent.

Han hoppas att det den vägen ska kunna bryta ett socialt mönster, nämligen att vi köper på oss alldeles för mycket starkvaror.

– Istället för en flaska som man kanske hade köpt på Systembolaget till festen, så passar man på att köpa väldigt mycket mer. Om man har barskåpet fullt därhemma så blir det att man bjuder på ett annat sätt och man dricker mer, säger han.

Omöjligt återgå till gamla regler
Alternativet till en skattesänkning som förts fram i debatten är att vi istället ensidigt eller tillsammans med de nordiska länderna skulle återgå till de gamla införselreglerna.

Men om det säger Kent Härstedt att det är orealistiskt, att det strider mot EU-rätten och framför allt: det går inte praktiskt att genomföra.

– Att bryta ett mönster som svenskarna dessutom under flera år har betraktat som legitimt, alltså lagligt att föra in, så skulle det krävas mångdubbelt fler tullar än tidigare och byggas upp gränsstationer i hela Sverige.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".