160 dödade i massaker i Burundi

Omkring 160 människor dödades under natten till lördag i en massaker i ett flyktingläger i det östafrikanska landet Burundi. De dödade var flyktingar från grannlandet Kongo Kinshasa. En rebellgrupp i Burundi tog genast på sig skulden för dådet.

De kom på natten beväpnade med yxor och långa djungelknivar. I skydd av mörkret attackerade de obeväpnade flyktingarna, högg ihjäl så många de kunde och satte eld på de enkla bostäderna.

När gryningen kom stod hela vidden av blodbadet klar för de överlevande. Minst 159 dödade, fler än 100 skadade. Så gott som samtliga tillhörde tutsistammen, den folkgrupp som drabbades av folkmordet i Rwanda 1994, när omkring en miljon dödades. Då liksom nu tillhörde förövarna hutustammen.

Maktkamp
Tutsi och hutu är de dominerande folkgrupperna i Rwanda och Burundi och även i de ostliga delarna av Kongo Kinshasa. I århundraden har de ömsom betvingat varandra, ömsom levt i fredlig samexistens.

Nattens massaker ingår i maktkampen mellan de olika grupperna. De motsättningar som vållade folkmordet i grannlandet Rwanda har sin exakta motsvarighet i Burundi.

Inbördeskrig
Landets armé domineras av tutsi, medan den sittande presidenten är hutu. Inbördesstriderna i landet har sedan mitten av 1990-talet skördat omkring 300 000 dödsoffer.

Det är i det sammanhanget som nattens brutala händelser ska ses. Det som på ytan framstår enbart som ett vansinnesdåd har alltså djupare politiska orsaker.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista