Poliser behövs inte längre på arenor

Behovet av poliser i samband med de allsvenska fotbollsmatcherna har minskat. Nu tar fotbollsföreningarna själva större ansvar för säkerheten.

– Jag uppskattar det till en halvering av poliser på fem år. Fotbollsföreningarna har tagit större ansvar för säkerheten. Trots att en del matcher fortfarande kräver stora insatser är det på de flesta håll i landet totalt sett betydligt färre poliser numera, säger Lennart Pettersson, rikspolisstyrelsens nationella samordnare för bevakning av idrottssammanhang.

Poliser sällsynta på arenorna
De senaste åren har framför allt poliser inne på själva fotbollsarenorna blivit allt mer sällsynta efter en överenskommelse mellan Rikspolisstyrelsen och Fotbollförbundet om att de allsvenska fotbollsklubbarna själva tar ansvar för säkerheten där.

Säkerhetschefen i Kalmar FF, Björn Andersson, som är en av de som haft hand om utbildningen av de nya publikvärdar som blir allt vanligare, tycker det är en självklar utveckling.

– Det är inte en polisiär uppgift från början. Polisen kan också ha en negativ inverkan på vissa fans, eftersom polisen är där innan det händer något. Nu kan fotbollsföreningarna själva klara av sitt engagemang med den personal som vi utbildar. Så det är inga problem inne på arenan, säger han.

Polisens uppgift har på de flesta håll renodlats till att hålla ordning innan och efter matcherna. Så är det till exempel i Stockholm där tunnelbanan är en kritisk punkt enligt Lars Byström, som brukar vara insatschef vid Stockholmsmatcherna.

Poliser krävs under högriskmatcher
På flera håll är det egentligen bara under högriskmatcherna som det krävs poliser. Men även de klaras ofta av med färre poliser än tidigare.

I Örebro där man bedömer högre risk i samband med att Stockholmslagen gästar har man kunnat minska antalet poliser från 30 till 15 vid de matcherna säger poliskommissarie Göran Gunnarsson till Ekot.

I Göteborg säger informationschef Mats Glansberg att man klarar av uppdraget kring fotbollsarenorna med färre poliser. I år har man infört en ny arbetsmetod som bygger på att flera styrkor används till andra saker än att hålla koll på fotbollssupportrar, men de kan mobiliseras väldigt snabbt, om det krävs förstärkning.

Men bilden är inte helt entydig. I Halmstad har till exempel många högriskmatcher under sommaren tvingat polisen att till och med kalla in poliser från andra län säger informationschef Christer Harplinger.

Stor utgift
Polisens bevakning av idrottsevenemang innebär fortfarande stora utgifter för polisen. I Stockholm låg prislappen på runt 16 miljoner förra året, i Skåne och Göteborg vardera fyra miljoner kronor.

En kostnad som framförallt beror på att en liten klick förstör, eftersom det generellt sett är mindre stök i dag bland vanliga supportrar säger supporterpolisen i Stockholm, Michael Härlén.

– Det finns en liten, liten klick risksupportrar, som vi kallar dem. De kan ställa till saker i vissa matcher. Men de vanliga supportrarna sköter sig väldigt bra, säger Michael Härlén, supporterpolis i Stockholm.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".