Ja till samkönade äktenskap i New York

1:20 min

Den amerikanska delstaten New York har röstat igenom en lag som gör det möjligt för homosexuella par att gifta sig. Det är den sjätte, men symboliskt viktigaste delstaten som har röstat igenom en sådan äktenskapslag.

Folk dansade på gatorna fredagskvällen utanför Stonewall Inn på Christopher Street i New York, där gayrörelsen föddes, för på dagen nästan exakt 42 år sedan. Då protesterade gästerna på gaybaren Stonewall mot polisens trakasserier, och det blev upptakten till den första Pridefestivalen.

Att det tagit så många år för en legalisering av samkönade äktenskap, visar på frågans enorma laddning i det starkt religiösa USA. Nu väntas en annan viktig delstat, Kalifornien ta ställning i samma fråga.

Redan har fem delstater röstat igenom samkönade äktenskap och med delstaten New York fördubblas antalet människor i USA som nu omfattas av en sådan lag.

Någon federal lag tycks däremot inte vara på väg.

President Barack Obama har pressats på var han står när det gäller samkönade äktenskap. För många år sedan var han för, men när han sedan kandiderade till presidentposten hade han svängt. Nu svävar Barack Obama på målet, homosexuella är inte bara en stor och viktig väljargrupp utan Obama hoppas även på deras ekonomiska stöd i valrörelsen.

Om 30 dagar kan det första homosexuella paret vigas i New York, och det väntas ett rekorddeltagande i morgon, söndag, när Prideparaden går av stapeln här i sta'n.

Lena Bejerot, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista