Brist på vårdplatser på fängelser

Bristen på platser hotar narkomanvården på de svenska fängelserna. Idag fattas 600 platser för missbrukarvård, och på flera håll finns en oro för att den senaste tidens debatt om hårdare tag kommer gå ut över rehabiliteringen.

Det finns två siffror som talar om hur allvarlig drogsituationen är inne på anstalterna idag:

För det första så är mer än varannan intagen inom kriminalvården missbrukare. För det andra så uppger var femte anstalt att de dagligen har problem med narkotika inne på anstalten.

Håga-anstalten utanför Södertälje är ett av de ställen inom kriminalvården där särskilt svårmotiverade missbrukare hamnar.

Hotad vård
Tore Nydevik är fängelsepräst på Hågaanstalten. Han varnar för risken att den senaste tidens debatt om hårdare tag kommer gå ut över rehabiliteringen.

– Vad hände med en människa som man isolerar hela dygnet med sig själv i en torftig miljö. Hur tänker man att den männsikan en dag ska komma ut och vara fräsch och liksom köpa radhus och jobba på Scania direkt efter det?

Svårt med motivationen
Nydevik får höra från de intagna varför de inte alltid tar tillfället i akt att bli av med sitt beroende när det ändå finns möjlighet till rehabilitering.

– Man måste ha någon slags motivation för att gå ur drogberoenede. Det är ändå en positiv grej för en del att själva ruset, som någon sa: ”är jag drogad så går en vecka lika fort som ett par timmar när jag sitter i min cell”, säger Tore Nydevik.

Under 2002 tog regeringen ett beslut om att särskilt satsa på att bekämpa missbruket inne på anstalterna och gav 100 miljoner kronor extra till kriminalvården. 85 miljoner ska gå till att rehabilitering.

Men effekten av den satsningen är nu hotad. Totalt sett fattas det 2 000 fängelseplatser inom kriminalvården. Det betyder att det är trångt på fängelser och häkten. Bland missbrukarplatserna fattas det 600 platser.

Det berättar Birgitta Göransson som är ordförande i den centrala drogbekämpningsgruppen inom kriminalvården.

– Fokus på kriminalvården är ju alltid om det är en spektakulär rymning och sedan leder diskussionen vidare till hårdare tag eller sanktioner. Men för den oändligt mycket större gruppen missbrukare där vi jobbar väldigt bra, skulle vi kunna göra det ännu bättre om vi hade mera resurser och ännu mer fängelseplatser, säger hon.

- Man måste också ha rehabiliteringsinsatser så att de får hjälp att sluta missbruka narkotika, säger Birgitta Göransson.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".