Höga oljepriser skapar optimism i Norge

Det höga priset på Nordsjöolja skapar optimism hos oljebolagen i Norge. I förra veckan sattes nytt rekord på 42 dollar fatet och den stora efterfrågan på olja nu gör det extra intressant att skynda på med nya oljefält i vårt grannland.

Norge är världens tredje största oljeexport-land. Efterfrågan är stor nu från raffinaderierna på Nordsjöoljan som är tunn och lämpar sig bra för bensin.

Produktionen går för fullt, säger Kristoffer Hetland, informationschef på Statoil. Det höga oljepriset skapar optimism i företaget.

– Det höga oljepriset ger ju mycket högre intäkter än vad vi annars skulle ha haft, säger han.

Nya oljefynd
Det höga oljepriset ger en extra stimulans att borra efter nya oljefynd och utveckla nya fält. Håller oljepriset sig högt blir det ännu mer lönsamt.

– Nya fält är en förutsättning för att hålla produktionen igång på en hög nivå, säger Kristoffer Hetland på Statoil.

Det finns stora oljereserver kvar utanför norska kusten. Men även om produktionen går för fullt nu så är den inte lika stor som för några år sedan.

Oljeborrning i Barents hav
2000 var toppåret för oljebolagen i Norge och nu räknar man med en minskning framöver. Vid år 2020 kan oljeproduktionen vara halverad jämfört med i dag. Istället går Norge över till att bli en gasnation.

De norska oljebolagen nosar nu alltmer på Barents Hav längst i norr. Det är en kontroversiell fråga i Norge. Statoil och Hydro ska i höst söka efter olja där.

– Vi har en stor tro på att Barents hav innehåller stora resurser. Därför är höstens borrningsprogram väldigt spännande, säger Kristoffer Hetland.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista