Rysk oljejätte jagas för skatteskulder

Den senaste veckan har det pågått ett tjuv- och rackarspel kring det problemtyngda ryska oljebolaget Yukos. Både ryska myndighetspersoner och även oljebolaget själv försöker utnyttja det svåra läget.

Oljegiganten Yukos står för ungefär två procent av hela världens oljeproduktion. Oljebolaget pumpar självt upp nästan lika mycket olja som produceras i Irak i dagsläget.

Men Yukos jagas av den ryska staten på två fronter. Det handlar dels om rättegången mot ägaren Chodorkovskij, dels har bolaget cirka 25 miljarder kronor i skatteskulder.

Stor turbulens
Turbulensen kring oljegiganten är stor och aktien åker upp och ner med ibland så mycket som 10--15 procent per dag. Nästan allt som påverkar aktiekursen är myndighetsbeslut om att frysa eller häva frysningar av tillgångar eller lägga på nya skattepålagor.

Nu misstänks ryska myndighetspersoner utnyttja den information de har kring detta och göra sig skyldiga till insiderhandel innan besluten offentliggörs.

I måndags tjänade en person 100 000 dollar på handel i Yukos-aktier. Inga bevis finns, men misstankar riktas mot just myndighetspersoner, särskilt som det enligt tidningen Izvestija inte finns några lagar som hindrar insiderhandel i Ryssland.

Utnyttjar läget
Men även Yukos själva utnyttjar läget. Häromdagen berättade bolaget att en av dess långivare förklarat att Yukos inte kan betala sina skulder. Denna långivare är det holdingbolag som kontrollerar Yukos.

Aktieanalytiker säger att orsaken till att Yukos låter holdingbolaget göra så, är att det ska bli holdingbolaget och inte den ryska staten som ska styra hur Yukos kommer säljas av och styckas upp. På så sätt får holdingbolaget Menatep kontrollen över hur bolaget ska säljas av, istället för att den ryska staten styr styckningen av bolaget.

Hur framtiden för Yukos ser ut är oklart. Ryska staten vill sälja delar av företaget. Produktionen av olja pågår fortfarande, men Yukos varnar för att försäljningen snart kan tvingas upphöra på grund av att bolaget inte har råd att betala för transporten av olja.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista