Lång väg till fred mellan kärnvapenstater

Indien och Pakistan har i sommar inlett fredssamtal för att bland annat lösa den långa och blodiga konflikten om delstaten Kashmir. Men trots alla möten kommer man ingen vart.

Parterna kan helt enkelt inte komma överens om i vilken ordning trätoämnena ska avhandlas.

Det verkar som om samtalen drabbats av utmattning eftersom de inte leder någonvart, säger den indiske journalisten Rahul Bedi, men påminner sedan om att konflikten mellan Indien och Pakistan funnits sedan 1947 då länderna bildades.

Den stora stötestenen är delstaten Kashmir som man utkämpat flera krig över. Pakistan liksom kashmirierna själva hävdar att Indien inte har rätt till området.

Det finns en huvudorsak till att samtalen inte leder någon vart, menar chefredaktören Najam Sethi.

Pakistanierna sa till indierna när förhandlingarna skulle inledas att Kashmir måste diskuteras samtidigt som de andra frågorna. Indien tycker att man bör försöka lösa de övriga konflikterna först, eftersom Kashmir är den svåraste frågan.

Folket vill ha fred
Efter flera månaders förhandlingar har man ännu inte på allvar diskuterat Kashmir och Pakistans president Pervez Musharraf håller på att förlora tålamodet.

Det påverkar framgången i förhandlingarna i de andra ämnen som rör handel, fördelning av vatten, terrorism och narkotikasmuggling. Varje år smugglas varor mellan länderna för stora summor och så länge det inte finns ett handelsavtal går länderna miste om skatteintäkterna.

För första gången vill folk på båda sidor om gränsen ha fred, säger Najam Sethi, inte minst för alla de andra fördelar som skulle komma på köpet i och med handelsutbytet. Det här skulle kunna skapa rätt atmosfär för att sedan lösa den svåra frågan om Kashmir, menar han.

Telefonkontakt
Ett viktigt framsteg har dock åstadkommits under samtalens gång och det är inrättandet av en direkt telefonlinje mellan ländernas regeringar för att undvika att ett kärnvapenkrig bryter ut av misstag.

Man har också lovat att informera varandra inför provsprängningar.

Omvärlden och då inte minst USA har gång och på gång utövat påtryckningar för att Indien och Pakistan en gång för alla ska lösa sina konflikter eftersom det skulle kunna bringa fred och stabilitet i en annars så orolig region.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista