Fortsatt samarbete mellan s och mp

Socialdemokraterna och miljöpartiet i har i helgen diskuterat förutsättningarna för ett framtida regeringssamarbete. Socialdemokraterna gav beskedet att de gärna fortsätter samarbetet oavsett hur det går i valet 2006.

 

Det gavs inga löften om ministerposter till miljöpartiet. Men socialdemokraterna gav beskedet att det är mycket som talar för ett fortsatt samarbete.

– Det finns väldigt många skäl, inte bara tvingande parlamentariska utan också sakpolitiska skäl som talar för detta, sa Lars Stjernkvist på presskonferensen.

Ingen ledande socialdemokrat har hittills formulerat det så tydligt som partisekreteraren Lars Stjernkvist gjorde på söndagen. Alltså att det finns mycket som talar för ett fortsatt samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet oavsett vad valresultatet blir och om miljöpartiet får en vågmästarroll eller inte.

Inga konkreta löften
Helgens samtal bjöd inte på några konkreta uppgörelser eller löften om ministerposter till miljöpartiet.

Socialdemokraterna och miljöpartiet ska nu gå tillbaka till sina partiledningar för att säga att det finns förutsättningar för fortsatta samtal och kompromisser i frågor där partierna idag står långt ifrån varandra, som utrikes- och EU-politiken.

Lars Stjernkvist konstaterar att socialdemokraterna aldrig kan lova ministerposter innan det finns en överenskommelse om de sakfrågor som skiljer partierna åt.

– Vi som parti kan aldrig göra regeringsmakten så viktig att vi kompromissar bort det som för oss är heligt, sa han.

Kräver besked
Miljöpartiet vill ha ett tydligt besked före valet år 2006 om regeringssamarbete eller inte. Men först efter att budgetförhandlingar är klara och utvärderingen om hur samarbetet hittills har fungerat, ger miljöpartiet besked om de vill fortsätta eller helt bryta med regeringen, säger partisekreteraren Håkan Wåhlstedt.

– Kommer vi inte överens om det i höst, då blir det inte något samarbete, sa Håkan Wåhlstedt.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista