Fängelsepersonal drogades

Fyra vårdare på Tidaholmsanstalten kan ha drogats med amfetamin av en intern. Det var i torsdags som vårdarna drack kaffe på en öppen avdelning och strax efteråt drabbades de av illamående, hjärtklappning och yrsel.

En av de anställda mådde så dåligt på kvällen när han kom hem att han fick uppsöka sjukhus. Där testades han och man konstaterade att han hade amfetamin i kroppen.

Dagen därpå fick alla fyra som fikat tillsammans lämna urinprov. Enligt de preliminära resultaten var vårdarna påverkade av amfetamin.

Kränkning
Tomas Sörman, som är jourhavande styresman på Tidaholmsanstalten, säger att man misstänker att det var en eller flera interner som lagt drogen i vårdarnas kaffe och att vårdarna känner sig kränkta.

– De blev chockade och kände sig oerhört kränkta av detta. Det är ju en allvarlig kränkning av en person att göra på detta viset. De mådde mycket dåligt, säger han.

Tidaholmsanstalten är en sluten anstalt och huvuddelen av de intagna är dömda för narkotikabrott eller våldsbrott. Varför någon velat droga personalen är oklart.

Utredning tillsatt
Anstalten har tillsatt en utredning och kommer att göra en polisanmälan. Men vad man kan göra för att undvika att något liknande händer i framtiden vet inte Tomas Sörman.

– Det är ju svårt i och med att personalen har kontakt med de intagna och man kan inte helt stänga av dem från personalens utrymme heller, för det är ju där mycket av arbetet med de intagna utförs, säger han. 

Malin Axelsson
i samarbete med SR Skaraborg
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista