Tuff arbetsmarknad för arkeologer

De är arkeologiboom i år. Arkeologerna har haft en hektisk sommar, men arbetsmarknaden för arkeologer är trots det mycket hård.

Åsa Berger är arkeolog.

– Ja det är spännande, även om vi inte är direkt skattjägare. Där jag själv har grävt nu senast är ett vikingatida gravfält, vi hittar pärlor från vikingatiden, vi hittar vikter till en balansvåg till exempel, berättar hon.

Stor aktivitet i Mellansverige
Arkeologen Åsa Berger har gjort fynden vid ett stort grävprojekt där Norrortsleden mellan Sollentuna och Vallentuna strax norr om Stockholm ska byggas. Cirka 25 platser från äldsta järnålder till och med medeltid undersöks nu.

De är framför allt nya vägar och järnvägar som ger arkeologerna ovanligt mycket att göra. I år är aktiviteten som störst i Mellansverige, berättar Åsa Berger.

– Arkeologiboomen beror ju inte på att alla arkeologer vill gräva, utan det beror ju mycket på den exploatering som görs i särskilt stockholmsområdet just nu och även andra platser i Sverige, till exempel Botniabanan och så vidare.

Ökat historieintresse
Arkeologi har blivit mycket populärt tack vare de ökade historieintresset.

Enligt Högskoleverket fanns över 1 000 registrerade arkeologistudenter vid olika universitet och högskolor under höstterminen förra året. Men trots arkeologiboomen i sommar är det en tuff arbetsmarknad som väntar arkeologerna.

– Under det här året händer det ju väldigt mycket, men samtidigt är det ju tyvärr bara säsongsjobb för de flesta. Då får man vara arbetslös över vintern eller jobba på Posten eller vad man nu hittar på. Det är många som jobbar på det sättet, säger Åsa Berger.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista