Palestinska fångar i hungerstrejk

Över 1 600 palestinska fångar påbörjade på söndagen en hungerstrejk i Israel. De kräver bättre förhållanden, men Israel vägrar göra några eftergifter.

Hungerstrejken är de israeliska fångmyndigheternas största utmaning sedan den andra intifadan bröt ut år 2000. Mer än hälften av de 3 800 palestinier som hålls inne i Israel har vägrat ta emot mat, uppger de israeliska fångmyndigheterna.

Resten av de palestinska fångarna väntas ansluta sig till hungerstrejken senare i veckan.

Totalt sitter omkring 8 000 palestinier fängslade av Israel, dels i ett stort tältläger i Negev-öknen, dels på överfulla militärbaser på Västbanken.

Flera krav
Kraven är bland annat tillgång till vanliga telefoner, färre intima kroppsvisitationer och fler besöksmöjligheter för anhöriga. Många har inte fått se sina familjer på flera år.

Bakom hungerstrejken står de militanta organisationerna Hamas, islamiska jihad och Fatah.

Israel hävdar att fångarna planerar terrorattacker från fängelserna och därför ska deras kontakt med omvärlden hållas så begränsad som möjligt.

Israels ansvarige minister för allmän säkerhet, Tzachi Hanegbi, intar en kompromisslös hållning:

– Fångarna kan strejka i en dag, en månad, ja, även svälta sig till döds, jag bryr mig inte, har han sagt.

Hotar med sanktioner
Israeliska myndigheter har också hotat med sanktioner om strejken bryter ut; ett totalstopp för alla familjevisiter, ingen tv och ingen radio.

Inom de palestinska områdena väntas anhöriga protestera och den palestinske ministern med ansvar för fängelser säger:

– Det här inte är en politiskt strejk, utan en strejk för grundläggande rättigheter.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista