Minst 22 dödade i attentat i Indien

Tjugotvå människor dödades i Indien på söndagen i samband med att landet firade sin självständighetsdag. Många av offren var skolbarn som deltog i en parad i delstaten Assam i nordöstra Indien, då en bomb detonerade.

Ögonvittnen berättar om fruktansvärda scener. Barnens kroppar var brända till oigenkännlighet, på en bråkdel av en sekund förvandlades den färgsprakande paraden till ett blodbad.

Assam, där terroristattacken inträffade, gränsar till fyra länder. Sedan lång tid tillbaka finns det separatistgrupper i delstaten som hade uppmanat till bojkott av dagens firande, eftersom de inte erkänner det indiska centralstyret.

Separatistgrupperna hävdar att delstaten töms på sina naturtillgångar i form av olja och te, utan att folket i Assam får något tillbaka.

Soldater i beredskap
Tusentals soldater har satts i högsta beredskap runt omkring i Indien under söndagen, men det hjälpte alltså inte de unga tonåringar som dog i Assam.

Den här typen av blodiga dåd riktade mot civila har blivit ett skräckartat inslag i indisk inrikespolitik och det är högst oklart hur mycket folkligt stöd separatisterna i Assam har.

Attacker i Kashmir
Även i delstaten Kashmir förekom attacker mot civila på söndagen. Muslimska separatister sköt en granat mot en parad varvid 15 skolbarn skadades.

Våldet i Kashmir har ökat de senaste veckorna, samtidigt som Indien och Pakistan försöker nå en förhandlingslösning på den drygt 50 år gamla dispyten om den muslimskt dominerade delstaten.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".