Google värderas högre än GM

Den här veckan ska internetföretaget Googles aktier in på börsen. Värderingen sker genom auktion via internet och alla som är intresserade har kunnat delta. Det kan leda till att Google får ett mycket högt värde när bolagets aktier börjar noteras på den amerikanska börsen.

Google som ju är den mest använda sökmotorn på internet har föreslagit ett pris per aktie mellan 800 till 1 000 kronor. Om dom som bjuder på aktien gör samma bedömning blir Google värt omkring 270 miljarder kronor. Google blir då mer värt än till exermpel General Motors som är världens största biltillverkare.

Googles två grundare Sergey Brin och Larry Page har valt ett ovanligt sätt för att fastställa priset genom en auktion på internet, som också varit öppen för allmänheten. Vanligen är det större placerare som får köpa först och priset brukar då inte bli så högt till att börja med.

Dom stora placerarna, banker och finansbolag har kritiserat Googles sätt att introducera aktien. Det finns en risk att aktien kommer att falla i värde när den noteras på den amerikanska Nasdaqbörsen säger kritikerna.

Googles ägare gjorde också ett misstag i samband med att dom ansökte om börsintroduktionen. De gav då en intervju i herrtidningen Playboy och berättade om Google, vilket inte är tillåtet. Enligt reglerna ska information inte offentliggöras efter att ansökan lämnats in. Men den amerikanska finansinspektionen väntas inte stoppa noteringen av aktien på grund av det.

Erik Ridderstolpe, New York 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".