1 av 2
Efter beskedet firade människor på gatorna bland annat i Benghazi i Libyen. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.
2 av 2
På måndagen beslutade Internationella brottmålsdomstolen att Muammar Kadaffi ska gripas. Arresteringsordern innefattar också två av hans närmast förtrogna. Robert Vos/Scanpix.

Muammar Kadaffi efterlyst av ICC

Muammar Kadaffi och ytterligare två av Libyens högst uppsatta ledare har efterlysts av den internationella brottmålsdomstolen. Domstolen i Haag utfärdade i dag en arresteringsorder mot de tre, som misstänks för brott mot mänskligheten.

I Libyen har det firats rejält i de rebellkontrollerade områdena efter beskedet i dag att den internationella brottmålsdomstolen utfärdat en arresteringsorder mot Muammar Kadaffi och ytterligare två av Libyens högst uppsatta ledare.

Flera tusen människor firade i de svårt krigshärjade centrala delarna av Misuratah. En fest i rött, svart och grönt- revolutionens färger. Hundratals flaggor, ett torg prytt med vimplar. Samma sak har skett i de rebellkontrollerade områdena i Nafusabergen och i Benghazi.

– Vi blev så lyckliga, vi kände en stor lättnad och insåg äntligen att det finns rättvisa i världen. Nu känner vi att vi inte är ensamma, säger talesmannen för Tripolirådet, en samling intellektuella oppositionella som organiserar motståndet i huvudstaden.

Den internationella brottmålsdomstolen beslutade i dag att utfärda en arresteringsorder mot Muammar Kadaffi, hans son Seif al-Islam och den militära underrättelsechefen Abdullah al- Senussi. Tre män som enligt åklagaren har oskyldiga civilas blod på sina händer.

När åklagaren för drygt en månad sedan bad domstolen utfärda en arresteringsorder hänvisade han till skriftliga bevis och vittnesmål som samlats in i Libyen. Bevisen visar enligt åklagaren att det inte råder något tvivel om att Kadaffi och hans son beordrade poliser och militärer att ta till alla medel för att krossa demonstrationer och allt motstånd. Och i orden "alla medel" inkluderas skarpa skott från militärer och krypskyttar, eld från stridsvagnar och godtyckliga massgripanden.

Det var sedan underrättelsechefen som verkställde ordern, bland annat beordrade han sina styrkor att attackera civila i Benghazi. De tre är enligt åklagaren skyldiga till hundratals människors död och för att ha fängslat ett stort antal oppositionella. Bland annat ska de ha beordrat attacker mot begravningståg och beordrat krypskyttar att skjuta mot civila på väg ut från moskéer.

Vilken konkret betydelse arresteringsordern får är just nu svårt att sia om. Domstolen har ingen egen polisstyrka och kan därför inte själva gripa de anklagade utan är beroende av till exempel rebellerna.

Men talesmannen för Tripolirådet säger att dagens beslut innebär att många som fortfarande står bakom Kadaffi nu kommer att vända honom ryggen.

Johan-Mathias Sommarström

Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista