Rysk ekonomi växer - inte bara i storstäder

Den ryska ekonomin växer kraftigt - med sju procent per år, mycket tack vare det höga oljepriset. Enligt en rapport från en mäklarfirma i Moskva är det inte bara storstäderna som växer. Nästan hela Ryssland har en positiv ekonomisk utveckling, säger svensken Peter Westin är chefekonom på mäklarfirman Aton i Moskva.

Den ryska ekonomin växer kraftigt - med cirka sju procent per år - men det sker från en låg nivå - hela landets BNP är nämligen bara lika stor som Sveriges och Finlands tillsammans - trots tio gånger så många invånare.

Rapporten visar alltså att nästan alla regioner växer ekonomiskt - men skillnaden från vilken nivå dom växer är extremt stor. Huvudstaden Moskva har BNP per capita som Tjeckien - 25 gånger högre än Ingusjien i det krigshärjade Kaukasus som har en BNP per invånare som Tchad i Afrika.

Gemensam nämnare för dom rikaste regionerna är stora naturresurser eller en storstad i regionen - gemensamt för de fattigaste är ett stort beroendet av jordbruk.

Frågan är hur stabil tilläxten är med tanke på att Rysslands höga tillväxt till stor del bygger på ett högt oljepris.

Enligt de flesta bedömare skapar problemen kring oljejätten Yukos oro och gör att många stora investerare avvaktar men Yukos anses vara ett isolerat fenomen - och påverkar inte den positiva tillväxten i stort.

Ett problem för Ryssland är enorma klyftor mellan dom rikaste och fattigaste människorna - och ett fortsatt stort antal fattiga. Andelen fattiga är färre än på 15 år - men fortfarande runt 20 procent.

Men kanske viktigare - en medelklass börjar växa fram. Antalet bilar per tusen invånare har växt från 60 till 150 sen sovjet föll samman och denna utveckling gäller nästan alla regioner - det är alltså inte bara Moskvabor som har råd att köpa en ny bil.

Samma sak med antalet mobiltelefoner - räknar man bort storstäderna Moskva och St Petersburg och bara tittar på dom ryska regionerna - så har andelen abonemang fyrdubblats bara på det senaste ett o halvt året och antalet mobiltelefonkunder ökar med nästan 10 procent i månaden.

Och Per Lundberg som jobbar på Svenska Handelsbanken i Moskva ser en fortsatt ljus utveckling.

Edvard Unsgaard, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista