Få kvinnliga chefer i kommunala bolag

I de kommunala bolagen, som sköter bland annat bostäder, energi och busstrafik, är det i stor utsträckning männen som styr. Av 26 bolagsvd:ar i Upplands län är tre kvinnor, visar Upplandsnytts granskning. (SR Uppland)

De 26 kommunala bolagen i Upplands län sköter sådant som bostäder, kommunala fastigheter, busstrafik, energi, sport och kultur. Till exempel Fyrishov och Musikens Hus. Enbart tre av dessa bolag har en kvinna som vd, visar en granskning.

Kompakt mansdominans
I det privata näringslivet säger man sig ofta sträva efter en jämnare fördelning mellan män och kvinnor, ändå upp på chefsnivå. Så säger man också i kommunerna.

Men när det gäller Uppsala läns helägda kommunala bolag, är mansdominansen i det närmaste kompakt.

Inga kvinnliga chefer i Enköping
I Enköping, till exempel, finns fyra bolag och inga kvinnor som vd:ar. Kommunalrådet Bengt Wahlberg säger att fördelningen inte är bra, men att den beror på att de kommunala bolagen ofta håller till på traditionellt manliga områden.

Men att det är svårt att hitta kvinnliga chefer inom mansdominerade områden, det argumentet köps inte av Uppsalaföretaget Q-Meds vd Bengt Ågerup, som berömmer sig med att rekryterat en rad kvinnor till sin ledningsgrupp. (SR Uppland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista