Luis Moreno-Ocampo. Foto: Bas Czerwinski/Scanpix.

Åklagaren: "En fråga om tid innan Kadaffi grips"

Muammar Kadaffi, hans son och Libyens säkerhetschef efterlystes i går av den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC). Under dagens presskonferens sade chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo att det bara är en fråga om tid innan den libyske ledaren grips.

Muammar Kadaffi, sonen Saif al-Islam och säkerhetschefen Abdullah al-Senussi misstänks för brott mot mänskligheten.

– För att förhindra att de förstör bevis på pågående brott och för att stoppa dem från att begå nya, bör de gripas, sa Moreno-Ocampo i dag.

Sedan revolten i Libyen inleddes har tusentals människor dödats och uppskattningsvis 650 000 har flytt landet, enligt FN. I åtalet som Moreno-Ocampo nu har lämnat in till ICC anklagas Kadaffi bland annat för att ha beordrat skott mot civila som har varit på väg från moskén efter bönen. Hans styrkor ska också systematiskt ha gripit och fängslat människor som anklagats för att stödja oppositionen.

"Kadaffis plan innehöll uttryckligen användning av dödligt våld mot demonstranter och dissidenter," står det i materialet.

Sonen Saif al-Islam misstänks för att ha "gjort upp och iscensatt en plan för att avskräcka från och kväva civila demonstrationer med alla medel". Säkerhetschefen ska å sin sida ha utnyttjat sin position för att attackera civila.

Moreno-Ocampo utselöt inte att det kan tillkomma både nya namn och åtalspunkter på listan, bland annat rörande anklagelserna om systematiska och sanktionerade våldtäkter från regimsoldater. Under presskonferensen hävdade han att det inte var frågan om, utan när, Kadaffi grips.

– Jag tror inte att vi kommer att behöva vänta länge… Om två – tre månader är det här spelet slut, sa han.

Men den bistra verkligheten är att ICC saknar tvångsmedel för att gripa Kadaffi och Libyen har avfärdat arresteringsordern. Därför riktade sig Moreno-Ocampo direkt mot övriga libyska regimpolitiker och uppmanade dem att lämna ut sin ledare.

– De kan vara en del av problemet och åtalas, eller så kan de vara en del av lösningen…Libyen har det främsta ansvaret att implementera arresteringsordern, sa han.

Moreno-Ocampo lovade också att Kadaffi kommer att behandlas med värdighet.

– Enligt lagen är han fortfarande oskyldig. Han kan åtalas och komma hit, han kommer att få en rättvis rättegång.

Ekot/AFP/Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista