Allt svårare för journalister i Irak

I skuggan av Iraks stora kongress i Bagdad och återupptagna stridigheter i motståndsnästet Najaf, har det också blivit allt svårare för journalister av att bevaka vad som händer.

Journalister beordras nu ut ur Najaf, reportrar har starkt begränsade möjligheter att bevaka den stora irakiska kongressen i Bagdad. På måndagen kom också nyheten om att en fransk-amerikansk journalist kidnappats i Nasiriyya i södra Irak.

Allt svårare att bevaka konflikter
Sakta men säkert har det blivit allt svårare för journalister att bevaka konflikterna i Irak.

Tecknen har funnits där förut. För drygt en vecka sen förbjöds den arabiska tv-kanalen al-Jazira, att verka i landet under månad, eftersom den ”verkade mot det irakiska folkets intressen”, som premiärminister Yiad Allawi uttryckte det.

Beslutet fördöms
Organisationen Reportrar utan gränser fördömer nu interimsregeringens beslut att få bort alla journalister från den krigshärjade staden Najaf.

”Detta medför en mörkläggning av vad som händer, och saknar motsvarighet i Irak”, skriver organisationen i ett uttalande.

Irakiska och utländska journalister har nu tvingats lämna Najaf efter hot om att annars bli gripna av polisen. BBC berättar om en iransk tv-journalist som under vapenhot från irakisk polis, lämnade en sista direktrapport från Najaf.

”Närvaro av journalister nödvändig”
Officiellt heter det att det är av hänsyn till journalisternas säkerhet. Irakiska och amerikanska styrkor väntar genomföra en ny offensiv mot Muqtada al-Sadr och hans milis som nu tolv dagar förskansat sig i helgedomen imam Alis moské i Najaf.

Men Reportrar utan gränser säger att ”närvaron av journalister är nödvändig, de värsta övergreppen begås alltid i frånvaron av vittnen”.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".